Jaka odmiana truskawek jest najsłodsza? Przegląd słodkich truskawek
Truskawka to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej lubianych owoców sezonowych w Polsce, który jest spożywany zarówno na surowo, jak i wykorzystywany do robienia różnego rodzaju przetworów. Zaletą w tym przypadku jest bardzo duża ilość odmian truskawki (łącznie występuje ich ponad 2 tysiące), które różnią się nie tylko walorami smakowymi, ale również okresem dojrzewania, czy soczystością miąższu.
Jaka odmiana truskawki jest najlepsza na surowo?
Obecnie truskawki w Polsce można kupić praktycznie przez cały rok, jednak jak łatwo się domyślić zimą w sprzedaży dostępne są owoce importowane. U nas bowiem sezon na truskawki rozpoczyna się z końcem maja i trwa nawet do początku lipca. Poza tym uprawiane są również truskawki powtarzające owocowanie, które dwukrotnie w roku wydają plony. Drugi plon może w tym przypadku mieć miejsce nawet w sierpniu, co pozwala przedłużyć sezon na rodzime truskawki.
Jaka jest zatem najlepsza odmiana truskawki? W przypadku spożywania owoców na surowo największą popularnością cieszy się:
- truskawka Honeoye, czyli popularna amerykańska odmiana, która idealnie sprawdza się nie tylko w przypadku jedzenia na surowo, ale również jako dodatek do deserów truskawka Elsanta czyli wczesna i bardzo plenna odmiana, którą wyróżniają duże, czerwone owoce z charakterystycznym połyskiem. Są one jędrne i twarde, a ich miąższ jest delikatnie kwaskowy i aromatyczny, dzięki czemu mają naprawdę niepowtarzalny smak
- truskawka Polka, czyli holenderska odmiana, która jest bardzo ceniona w Polsce. Jej owoce są dosyć duże, o kształcie serca lub szerokiego stożka. Wyróżnia je intensywny czerwony kolor oraz słodki, soczysty i aromatyczny miąższ
- truskawka Gigant, która jest odmianą owocującą od końca maja do końca czerwca. Jej charakterystyczne duże owoce są nawet dwa razy większe niż w przypadku innych odmian. Idealnie nadają się do spożywania na surowo nie tylko ze względu na atrakcyjny wygląd, ale również intensywnie czerwony, aromatyczny i soczysty miąższ
- truskawka Roksana, czyli odmiana o charakterystycznych dużych owocach, które mają niezwykle regularny kształt. Są smaczne i soczyste, dzięki czemu zaleca się nie tylko spożywanie ich na surowo, ale również dodawanie do ciast i deserów
Która odmiana truskawek jest słodka?
W większości przypadków kupując sadzonki truskawek do posadzenie we własnym ogrodzie kierujemy się ich smakiem, a w zasadzie słodkością. Potwierdzeniem tego faktu może być popularność wyszukiwania w Internecie hasła: truskawki słodkie odmiany.
Które truskawki są najsłodsze?
- truskawka Lambada, czyli najsłodsza odmiana truskawek dostępna na polskim rynku. Jej owoce doskonale sprawdzają się zarówno w przypadku spożywania na surowo, jak i jako dodatek do ciast i innych wypieków. Minusem może być natomiast mała wydajność, co ma szczególne znacznie w przypadku samodzielnej uprawy
- truskawka Donna, czyli wczesna, bardzo słodka odmiana truskawek, którą wyróżniają duże, jasnoczerwone owoce
- truskawka Daroyale - bardzo słodkie, które wyróżnia duża trwałość, co sprawia, że doskonale wytrzymują transport. Duże owoce są w kolorze czerwonym oraz ciemnoczerwonym
- truskawka Sonata, czyli odmiana dojrzewająca w pełni sezonu, która wydaje truskawki duże i słodkie. Doskonale nadają się zarówno do spożywania na surowo, jak i na przetwory, czy mrożonki
- truskawka Alba, które zaczyna dojrzewać już w maju, a jej duże i jędrne owoce są niezwykle słodkie i aromatyczne.
Jakie truskawki są najlepsze na przetwory?
Przetwory z truskawek pozwalają cieszyć się ich smakiem po sezonie, czyli przede wszystkim zimą. Wybierając smaczne odmiany truskawek można przygotować z nich konfitury, dżemy, czy kompoty. Jakie truskawki najlepiej sprawdzają się w przypadku robienia przetworów?
Zalecane odmiany to przede wszystkim:
- truskawka Pandora, czyli według wielu najlepsza odmiana truskawek na przetwory, która owocuje z reguły pod koniec czerwca. Wyróżnia się dużymi owocami o słodko-winnym smaku i aromacie. Jest prosta w uprawie nawet dla amatorów, w związku z czym poleca się ją do zasadzenia we własnym ogródku
- truskawka Dukat, która wydaje owoce duże i słodkie, a cechą wyróżniającą jest ich ciemnoczerowny kolor. Jest to stara odmiana odporna na mróz oraz różnego rodzaju choroby, a jej przeznaczeniem są głównie przetwory, a także mrożonki. Jej zaletą jest wysoka plenność, co sprawia, że wykorzystuje się ją zarówno w uprawach amatorskich, jak i profesjonalnych
- truskawka Malinowa, której owoce potocznie nazywane są także murzynkami lub purpuratkami. Są one słodkie, a cechą charakterystyczną jest ciemna, wiśniowa barwa. Sadzonki są natomiast odporne na mróz, suszę oraz różnego rodzaju choroby
- truskawka Kent, która idealnie sprawdza się nie tylko w przypadku robienia przetworów, ale doskonale smakuje również spożywana na surowo. Jej owoce są duże i słodkie, a sadzonki charakteryzuje odporność na niskie temperatury. Zdarza się również, że powtarzają one owocowanie jesienią
- truskawka Senga Sengana, czyli popularna niemiecka odmiana, która idealnie sprawdza się w przypadku osób doceniających smak mniej słodkich przetworów. Owoce w tym przypadku są średniej wielkości, o charakterystycznym wydłużonym kształcie. Źle znoszą przechowywanie, czy transport, co wynika z faktu, że są bardzo delikatne. Obficie plonuje w okresie od połowy czerwca do początku lipca.